Linkedin Twitter  YouTube

Chefsache
‘Wat urgent is, is zelden belangrijk. En wat belangrijk is, is zelden urgent’

President Eisenhouwer

 

Chefsache, het Duitse woord dat aangeeft welke onderwerpen op de agenda van de CEO en het bestuur staan.

 

Een dag heeft maar 24 uur. Een week zeven dagen. Er is altijd veel meer werk te doen, dan dat er tijd beschikbaar is. Hoe dit dilemma het beste te adresseren? Kortom, waar besteedt de CEO en het bestuur haar tijd aan?

 

Continu prioriteren is een van de sleutels. Maar dat is onvoldoende! Wij zien veel topmanagers die continu in crisismode lijken te opereren. Alles is urgent en ze lopen constant achter de feiten aan. Natuurlijk kunnen externe omstandigheden een rol spelen. Maar het is ook zaak om in de spiegel te kijken. Misschien is het wel vooral een slechte gewoonte. Iedereen in je omgeving doet het zo en je weet eigenlijk niet beter. Maar effectief is het in elk geval niet.

 

De oefening die de CEO met haar bestuur eerst moet doorlopen is het stellen van de prioriteiten. Wat is de agenda waar de onderneming aan werkt? Wat betekent dat voor het komende jaar? Voor dit kwartaal? Waar richten we ons op?

 

Enkele tips waar je zelf direct mee kan starten:

  • Investeer om samen met je team de agenda te bepalen voor de komende 12-24 maanden.
  • Vertaal de agenda door naar prioriteiten en acties.
  • Bouw persoonlijke routines op waarin je de juiste hoeveelheid tijd besteedt aan de juiste onderwerpen.
  • Gedraag je als een rolmodel en straal rust uit. Opereer alleen in crisis modus als de situatie daar echt om vraagt.
  • Een eenvoudige techniek die weleens gebruikt wordt om je prioriteiten te kaderen is de Eisenhouwer matrix. Vernoemd naar President Eisenhouwer. Waarin je een indeling maakt naar urgent en belangrijk. Kijk hier maar eens voor het model. En pas het eens toe op je agenda.

 

Weten wat een chefsache is, en wat niet, is een essentiële bouwsteen voor het succes van je onderneming.

 

Hopelijk inspireert dit.

 

Paul Donkers

 

Wil je eens verder praten over de agenda van je onderneming en over je persoonlijke aanpak? Laat het ons gerust weten via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 


By Paul Donkers

"my purpose is to help improve strategy execution, to create high performing teams and coach for effective business leaders"

Share this column: