Linkedin Twitter  YouTube

Ondernemers: change or die!



Het is eenvoudig in deze markt: change or die!

We leven in een tijd waarin bedrijven extreem snel groeien. Kansen zijn ineens uitvergroot en leveren veel succes op voor ondernemers die er handig gebruik van weten te maken. Bedreigingen zijn opgedoemd in sectoren die jarenlang relatief rustig waren. Duizelingwekkend en tot een paar jaar geleden onvoorstelbaar.

"We kennen inmiddels de voorbeelden van bedrijven die niet met hun tijd mee gingen. Polaroid bijvoorbeeld, dat de invoering van digitale fotografie compleet miste. Wat denk je van Ecyclopedia Brittanica, dat links en rechts door Wikipedia op het internet werd ingehaald? Iedereen kent nog wel de oude Nokia telefoons..... Maar waar is het bedrijf gebleven?" 


Hoe ga je om met de nieuwe werkelijkheid als je nu leiding geeft aan een bestaand bedrijf? Door continu te veranderen. Misschien is het de grootste uitdaging om alvast te beginnen met veranderen terwijl alles nog goed lijkt te gaan. En als je de verandering inzet: hoe moeilijk is het dan om echt door te zetten als het tegen zit? Dus niet oppervlakkig aan de wat cosmetische wijzigingen doorvoeren in het bedrijf. Maar èchte veranderingen die diep ingrijpen in het bestaande verdienmodel. 


"Elke organisatie gaat door fases. Er wordt eerst iets gecreëerd, er wordt geïnvesteerd. Vervolgens is er een fase van groeien, volwassenheid en oogsten. Om vervolgens te eindigen met een periode van neergang. De kunst van het ondernemen is om op het juiste moment, dus voordat de groei curve gaat afzwakken, te gaan investeren in de volgende groeifase. Idealiter investeer je rond de 70% van de huidige groeifase in de volgende groeifase. We noemen dit ook wel de Sigmoid curve."


Tot zover de theorie. Want wie kan de toekomst voorspellen? Dus: wanneer zit je op 70%? .... En verkoop nieuwe investeringen maar eens op het moment dat iedereen aan het oogsten is. Waarom zouden we nu veranderen? Het loopt toch lekker? Kortom: niet zo gemakkelijk. Maar doe je het te laat, en er is nog veel minder geld om te investeren. Door (te) laat te reageren verdwijnt ook de marge om meer fouten te kunnen maken.

Het grote verschil van de marktomstandigheden van vandaag de dag ten opzichte van enkele tientallen jaren geleden is dat groeicurves korter zijn geworden. Ondernemers moeten nu sneller reageren op wat er in hun omgeving gebeurt. Het eindeloos uitmelken van een bestaand verdienmodel is er niet meer bij.



Waar begin je als ondernemer?
  1. Disrupt jezelf. Daag jezelf uit. Stel jezelf tot doel om elk jaar iets totaal nieuws te doen. Leren programmeren. Leren schilderen. Leer Karate ...
  2. Blijf jezelf inspireren. Bezoek, lees, praat met mensen uit andere sectoren die bekend staan om hun snelle veranderingen. Neem eens een kijkje in de ICT of de medische sector. Automotive gaat door een totale transformatie heen. Dwing jezelf om uit je eigen 'bubble' te komen. Werk je als CEO? Zie jezelf maar gerust als de Chief External Officer. Je taak is om de veranderingen uit de buitenwereld naar de onderneming te vertalen.
  3. Blijf investeren! Balanceer je groeifase van de onderneming met actief investeringsbeleid. Organiseer eens een mini 360 en vraag vijf vertrouwelingen waar zij denken dat jullie op de curve zitten?


Veranderen moet in deze markt. Klanten hebben meer keus en veranderingen gaan in een tempo zoals we dat nog niet eerder hebben gezien in de geschiedenis.

Hope this inspires.

Paul Donkers


Onze programma's voor strategy-into-action adresseren de implementatie van innovatie. Wil je hier meer over weten? Lees dan eens verder via strategy-into-action of contacteer ons voor een kennismaking.


Twee eerdere columns die we schreven over dit onderwerp.

Inertie, een sluipmoordenaar voor ondernemingen van Herman van Herterijck

De vierde industriële revolutie van Paul Donkers

By Paul Donkers

"my purpose is to help improve strategy execution, to create high performing teams and coach for effective business leaders"

Share this column: