Linkedin Twitter  YouTube

De vierde industriële revolutie

Wat is de invloed op ùw organisatie en wat gaat u doen?

Deze winter stond het jaarlijkse World Economic Forum in Davos in het teken van de vierde industriële revolutie. En daarvoor is een hele goede reden.

Hoe zat het ook alweer?
  1. De eerste industriële revolutie kenmerkte zich door de omschakeling van handmatig naar machinaal vervaardigde goederen. Ze begon rond 1750 in Engeland.
  2. De Tweede industriële revolutie, ook wel bekend als de technologische revolutie, was een periode van de algehele Industriële revolutie, die liep van de tweede helft van de 19e eeuw tot 1914.
  3. De derde industriële revolutie kenmerkte zich door digitalisering, communicatie en computers. Vanaf de jaren 50 van de vorige eeuw zijn we in staat om wereldwijd met elkaar te communiceren. Dit stelde bedrijven in staat om veel gemakkelijker te globaliseren.
Nu staan we dan aan het begin van de vierde industriële revolutie. De impact van nieuwe technologieën zoals 3d-printing, nano-technolgie, geheugencapaciteit van computers en nieuwe fysieke materialen heeft transformerende invloed op complete industrieën. Waar we vroeger misschien wel een decennium konden wennen aan nieuwe technologieën; zien we nu transformaties binnen enkele jaren!

Concreet: in slechts een paar jaar zijn hele sectoren volledig op zijn kop gezet door nieuwe disruptieve verdien modellen. De invloed die bijvoorbeeld AirBNB inmiddels heeft op de hele hotelindustrie wereldwijd is bijna niet te onderschatten. De manier waarop nieuwe bedrijven als Uber en Tesla, ieder op hun eigen manier, de wijze waarop we van A naar B gaan beïnvloeden. Of denk eens aan de hele logistieke sector die nu actief aan het testen is met de inzet van drones om een deel van de bezorging over te nemen?

De vraag is natuurlijk welke invloed gaat de vierde industriële revolutie op uw onderneming gaat hebben? Gaat uw verdien model ook op de schop? Hoe schat u de nieuwe kansen en risico’s in? Heeft u scenario’s klaar liggen om te anticiperen? Is de invloed van de nieuwe revolutie nog niet zichtbaar? Gaat u misschien wel bewust voor ‘manage the decline?’ of kannibaliseert u beter nu alvast uw eigen omzet voordat een ander het doet? Dat is strategisch handelen.

Uiteraard kun je niet op elke nieuwe trend springen. Maar het is uw verantwoordelijkheid om als leiding van de onderneming over de nieuwe revolutie na te denken, uw analyses te maken en te beslissen of en hoe hiermee om te gaan. Hoop is in deze geen goede strategie.

Bekijk de video trailer van het World Economic Forum over de vierde industriële revolutie hier.

Hope this helps

Paul Donkers

Wilt u verder praten met een van onze consultants? Maak gerust een afspraak door een mail te sturen naar: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Of contacteer uw eigen contact persoon.

ps. Strategie is wezenlijk voor het toekomstige succes van een onderneming. Tegelijkertijd weten we uit onderzoek dat het grootste gedeelte van het succes in de executie van de strategie wordt behaald. Ons advies is dan ook voor de meeste organisatie om elk jaar zo’n vier dagen te reserveren om met het leadership team aan de strategie te werken. De rest van het jaar kan dan worden besteed aan strategie executie en aan de mensen die organisatie maken.

By Paul Donkers

"my purpose is to help improve strategy execution, to create high performing teams and coach for effective business leaders"

Share this column: