Linkedin Twitter  YouTube

Hoe word ik commissaris?Deze vraag krijg ik geregeld. Sterker nog, er zijn elke week cursussen die vol zitten met deelnemers die allemaal een commissaris rol te pakken willen krijgen.

 

Wat is het niet?

 

Er is duidelijk veel meer vraag dan aanbod naar deze banen. Een aantal mensen ziet een commissaris rol als een aantrekkelijke bijbaan. Ze zien het als niet te ingewikkeld, een serieuze functie, maar zonder de dagelijkse druk, eentje die prima wordt betaald en het geeft een bevestiging van het ego. En dat is allemaal precies de verkeerde motivatie.

 

Wat is het dan wel?

 

Er is veel veranderd in het toezicht op bedrijven en organisaties. Een goede commissaris is dienstbaar naar de organisatie waar ze toezicht op houdt, is echt onafhankelijk, voegt tastbare waarde toe, is communicatief en spreekt zich uit. Een effectieve commissaris heeft slechts een beperkt aantal commissariaten en verdiept zich goed in het bedrijf.

 

Wat kun je nu al doen?

 

Je kunt je zichtbaarheid vergroten. Maar pak het subtiel aan. Begin bijvoorbeeld eens met het opdoen van toezichthoudende ervaring in een not for profit omgeving. Dat is vaak wat gemakkelijker om als vrijwilliger te starten. Je geeft op die manier ook wat terug aan de samenleving. Bouw je toezichthoudende carrière stap voor stap op. Laat hen je toegevoegde waarde ervaren, zodat mond op mond reclame zijn werk kan gaan doen. Ten tweede: kies tijdens je actieve carrière al zoveel mogelijk voor rollen waarin je je echt kunt bewijzen en een groot netwerk kunt opbouwen. Ondernemingen hebben graag commissarissen die voor hen een interessant netwerk hebben. Een bedrijf heeft gemiddeld nou eenmaal het liefst een goed verbonden, min of meer bekende ex-CEO of ondernemer als commissaris. Of je dat nou terecht vindt of niet, is hier niet relevant.

 

Wat is je reputatie?

 

Gevraagd worden voor een commissaris rol is het resultaat van decennia aan ervaring en geleverde prestaties. Weet je echt hoe is het is gesteld met je reputatie? Je kunt dat gewoon niet op korte termijn beïnvloeden. Dat vergt een lange adem.

 

Twee laatste adviezen

  1. Ben voorzichtig met het investeren in commissaris cursussen. Let goed op wat je verwachtingen zijn. Bedrijven zijn uiteindelijk niet geïnteresseerd of iemand wel een ‘commissaris diploma’ heeft.
  2. Loop de deur niet plat bij headhunters. Uiteindelijk word je gevraagd vanwege de waarde die je toe voegt, je netwerk en je reputatie. Mijn ervaring is dat het weinig zinvol is als je erg actief moet gaan vragen om deze posities.

 

Hopelijk inspireert dit.

 

Paul Donkers
Partner tèn company


Meer weten over onze CEO Whispering programma's? Kijk eens hier of stuur ons een email via info@tencompany.org voor een vertrouwelijk gesprek.

tèn company, sinds 2009, ook tijdens deze pandemie staan we juist voor je klaar.


By Paul Donkers

"my purpose is to help improve strategy execution, to create high performing teams and coach for effective business leaders"

Share this column: