Linkedin Twitter  YouTube

Dankbaarheid

 

 

2020 is anders dan alle andere jaren. Eentje die ongetwijfeld de geschiedenisboeken in zal gaan. Nu veel van ons weer terug zijn gekeerd naar school en werk, is het tijd voor een moment van reflectie. Wat heeft 2020 mij tot nu toe gebracht?

Immanuel Kant zei het al tegen ons in de 18de eeuw: optimisme is een morele verplichting. Daarom wil ik drie zaken delen waar ik in 2020 dankbaar voor ben.

Ten eerste
Door de crisis veranderde soms het karakter van de gesprekken met onze relaties. Waar wij vanuit onze rol gewend zijn om intense gesprekken te voeren, ging het nu soms toch nog wat verder. Omdat we allemaal door dezelfde situatie werden overvallen, gaf dit ook een gevoel van verbondenheid. Daardoor verdiepten veel relaties.


Ten tweede
ben ik dankbaar voor het aanpassingsvermogen dat zoveel van onze relaties laten zien in de laatste zes maanden. Ik heb vaak gehoord hoe verbaasd sommige managers zijn over het tempo waarmee hun teams in een paar dagen het hele bedrijf vanuit huis konden leiden. Hoezo duurt een verandering project soms jaren? Blijkbaar kan het dus ook in een paar dagen! Bij verandering is het altijd het vermijden van iets (Coivd) of het bereiken van iets. Nu de eerste bedreiging lijkt afgewend, is het tijd voor bedrijven om hun de stip op de horizon te zetten. Het ‘bewijs’ dat verandering ook snel kan, vind ik erg inspirerend. Ik hoop ten diepste dat dit uiteindelijk ook een positieve impact zal hebben op het verduurzamen en het digitaliseren van bedrijven.


Ten derde
De verminderde activiteit van ons advieswerk in tèn company, gaf mij de gelegenheid om Ikigai Coaching Instituut vorm te geven. Ikigai Vragenspel is een paar jaar oud. In april 2020 hebben we een certificering voor professionele gebruikers uitgerold. Dit kostte tijd en geld in een erg onzekere tijd. Inmiddels hebben we een wereldwijde community opgebouwd met 50 Ikigai Coaches. Die actief zijn in alle belangrijke markten. Alle Ikigai Coaches zijn door ons zelf opgeleid. En hoewel het mentaal uitdagend en spannend was, ben ik ervan overtuigd dat anticyclisch investeren vaak een goede timing is. Maar wat ben ik dankbaar voor de fantastische nieuwe groep coaches die ik hierdoor heb leren kennen! En de betekenis die het opleiden mij op het diepste niveau geeft. Het is een eer om te mogen werken met een groep professionals die nu mee helpen om minimaal 100.000 mensen te assisteren hun Ikigai te ontsluiten voor het einde van 2025.

Drie dingen die mij de afgelopen zes maanden hebben gebracht. Wat heeft 2020 jou gebracht?

 

Hopelijk inspireert dit.

 

Mooie nazomer, en mooie lente voor iedereen down under gewenst!

Voorwaarts, Paul


By Paul Donkers

"my purpose is to help improve strategy execution, to create high performing teams and coach for effective business leaders"

Share this column: