Linkedin Twitter  YouTube

Vraag jij genoeg om hulp?Ik maak het vaak mee. Mensen die het moeilijk vinden om om hulp te vragen. Waarschijnlijk is het een combinatie van opvoeding en karakter. Kinderen die van hun ouders, onbewust, leerden dat ze het zelf uit moeten zoeken. Misschien leer je ze zo wel dat het vragen om hulp een zwaktebod is. 

Onze assessment partner MRG heeft hier een schaal voor in hun persoonlijkheid assessment. Hierin kunnen we meten hoe iemand scoort op ‘ontvangen’. Is deze score laag, dan kost het veel energie om om hulp te vragen. Is het hoog, dan krijgt hij er juist energie van. Voor veel managers geldt, dat hun score laag is. Met als gevolg dat ze zelf alles uit zoeken. Van zelf dokteren (Dr. Google), tot hun financiën, tot hun werk, noem het allemaal maar op. Maar ze realiseren zich onvoldoende dat ze niet alles kunnen weten. Je kunt nooit de expertise ontwikkelen die je nodig hebt om in alle domeinen goede beslissingen te nemen. Kortom: een gevaarlijke cocktail die gemakkelijk leidt tot het nemen van matige beslissingen.

In onze coaching praktijk speelt een interessante dynamiek. We moeten eerlijk zijn: er is nog steeds een aantal mensen die het gebruiken van coaching niet sterk vindt. ‘Kun je het zelf dan niet?’. ‘Ik heb jou toch aangenomen om het werk te doen? Waarom heb je dan ook nog een coach nodig?’. ‘Hoe kom ik over op mijn collega’s/vrienden als ze weten dat ik een coach heb?’. Gelukkig neemt deze attitude wel snel af.

Wie kent er een top 10 tennis speler die zonder coach werkt? Wat is het verschil met een top manager in het bedrijfsleven? Ze doen hetzelfde, toch? Beiden doen aan topsport. In allebei de situaties kan een coach met de juiste expertise je naar het volgende niveau tillen. Juist omdat je je al bewezen hebt. Juist omdat je al op een hoog niveau werkt.

Mijn ambitie is het om eraan bij te dragen dat we over 10 jaar het benutten van een leiderschap coach net zo normaal vinden als top tennissers die hun coach gebruiken om net weer ietsje beter te worden.

Een coach is niet soft. En een coach is ook geen status symbool. Een goede coach is gewoon een correcte zakelijke investering. Niks meer en niks minder.

 

Hopelijk inspireert dit.

 

Paul Donkers

 

Meer weten over onze programma’s voor executive coaching? Klik hier.


By Paul Donkers

"my purpose is to help improve strategy execution, to create high performing teams and coach for effective business leaders"

Share this column: