Linkedin Twitter  YouTube

Test: ben je een workaholic?




Welke van deze vragen beantwoord je met vaak of bijna altijd?

  1. Je besteedt vaak veel meer tijd aan je werk dan je oorspronkelijke plan?
  2. Je werkt om gevoelens van schuld, angst, depressie en hulpeloosheid te bestrijden.
  3. Anderen hebben je weleens gezegd minder te gaan werken, zonder dat je naar hun advies hebt geluisterd.
  4. Je raakt gestressed als je niet kunt werken.
  5. Je geeft vrije tijd, lichamelijke oefening en familie minder tijd dan je zou willen omwille van je werk.
  6. Je denkt na hoe je meer tijd vrij kunt maken voor je werk.
  7. Je werkt zoveel dat het negatieve invloed heeft op je gezondheid.

Hoeveel vragen scoor je met vaak of bijna altijd? Als dat zo is bij vier antwoorden of meer, is er een flinke kans dat je voldoet aan de kwalificatie van een workaholic.

Interessant is dat in deze vragenlijst, die trouwens werd ontwikkeld door de Universiteit van Bergen in Noorwegen, het aantal uren dat je werkt niet telt. Er is wel een verband tussen het maken van veel uren en de kans op werkverslaving. Maar het hoeft niet. Het gaat veel meer om de gevoelens die we hebben bij werk. Met andere woorden, ook iemand die parttime werkt kan een workaholic zijn. En iemand die 80 uur per week werkt, hoeft geen workaholic te zijn. Sommige harde werkers kunnen gemakkelijk stoppen met nadenken over hun werk. Ze schakelen om zodra ze stoppen met werken. Ze kunnen daardoor heel veel uren maken. Maar ze zijn ook in staat om snel verder te gaan met hun hobby, familie of andere activiteit. Het ligt dus veel meer aan hun gevoelens of ze zijn te kwalificeren als een workaholic.

Tip: doe eens een dubbelcheck. Laat deze zeven vragen ook eens door je partner beantwoorden of iemand anders die je vertrouwt.

Reflectie oefening: beeld je eens in dat je nog drie maanden te leven hebt. Je kijkt terug op je leven en je werk. Wat had je anders willen doen? Welke prioriteiten zou je dan stellen? Zijn de prioriteiten die je nu stelt wel je eigen prioriteiten? Of misschien wel die van iemand anders?

Geld kun je verzamelen en bewaren. En als je het hebt, kun je er meer van proberen te maken. Het enige dat je met tijd kun doen, is het zo goed mogelijk besteden. Je kunt het niet in een potje stoppen. En er dan later wat uit pakken.

Hopelijk inspireert dit.

 

Paul Donkers

 

Tijdens onze programma’s voor executive coaching is het integreren van een gezonde work-life balance vaak een terugkerend onderdeel waar we tools voor aanbieden. Meer weten? Klik hier

 


By Paul Donkers

"my purpose is to help improve strategy execution, to create high performing teams and coach for effective business leaders"

Share this column: