Linkedin Twitter  YouTube

Blue Zones

In 2004 werkte Dan Buettner samen met National Geographic om een aantal plekken op de wereld te onderzoeken waar de mensen meetbaar een langer en kwalitatief beter leven leiden. Uiteindelijk kwamen ze tot vijf plekken op de wereld: Okinawa in Japan, Sardinië in Italie, Nicoya in Costa Rica, Icaria in Griekenland en de Zevende dag Adventisten in Loma Linda in Californië. In deze streken komen hart- en vaatziektes, kanker en dementie slechts in een fractie voor in vergelijking met andere delen van de wereld. Mensen die in deze streken wonen, profiteren veel langer van gezonde levensjaren. De conclusies zijn fascinerend.

De bevolking van deze streken deelt de volgende overeenkomsten.
  • Natuurlijk bewegen. De langlevenden die zijn onderzocht zul je niet tegen komen in een fitness centrum en ze rennen ook geen marathons. Hun omgeving stimuleert hen om op een natuurlijke manier te bewegen zonder dat ze er bij na hoeven te denken.
  • Doel. Waarom sta je 's-morgens op? Weten waarom je doet wat je doet, voegt gemiddeld zeven extra jaren toe aan je leven.
  • Stress leidt tot chronische ontstekingen. Ontstekingen die worden geassocieerd met de grote leeftijdsgerelateerde ziektes van onze tijd zoals bijvoorbeeld dementie, kanker en hart- en vaatziektes. De oudste mensen op aarde hebben routines die hen beschermen tegen het ontwikkelen van dit soort stress.
  • 80% regel. "Hara hachi bu". De Japanse bevolking van dit eiland zegt dit mantra voordat ze aan de maaltijd begint. Als herinnering voor zichzelf om te stoppen met eten zodra ze voor 80% vol zitten.
  • Plantaardig dieet. De hoeksteen van het dieet van de meeste eeuwlingen? Bonen en veel andere groentes. De meesten eten vlees met mate.
  • Rode wijn. Gematigde drinkers leven langer dan niet drinkers. Vooral als ze sociaal drinken.
  • Verbinding. Aan bijeenkomsten deelnemen die een bepaalde overtuiging hebben, voegt 14 gemiddeld jaar toe aan iemands levensverwachting.
  • Familie eerst. Eeuwlingen stellen hun familie voorop. Ze letten op hun verouderende ouders en hun grootouders, ze committeren zich aan een levenspartner en ze investeren in hun kinderen.
  • Milieu. De langst levenden werden geboren of kozen er later in hun leven voor om te verkeren in sociale kringen die gezond gedrag bevorderen.

De lessen voor ons liggen natuurlijk voor de hand. Door wat van de gewoontes van de mensen uit de Blue Zones over te nemen, kunnen we een dramatisch effect creëren op onze eigen kwaliteit en lengte van leven.

Bekijk hier de TED speech van de Dan Buettner. Het boek over de Bleu Zones is bijvoorbeeld hier verkrijgbaar.

Prettig weekend,

Paul


By Paul Donkers

"my purpose is to help improve strategy execution, to create high performing teams and coach for effective business leaders"

Share this column: