Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

7 manieren om gevraagd te worden op de arbeidsmarkt als je 45 jaar of ouder bentOp ons kantoor zien we elke dag dat ervaren professionals beginnen aan nieuwe avonturen. Wist u dat zestigers op dit moment de snelst groeiende groep is in Engeland die nieuwe bedrijven op zet? In de Verenigde Staten wordt 23,4% van alle nieuwe bedrijven op dit moment gecreëerd door de 55 plussers.
'Hoe organiseer je jezelf effectief voor de tweede helft van je professionele leven?'
Zeven praktische ideeën waarmee je vandaag nog kunt beginnen.
  1. Zorg ervoor dat je jezelf kent. Dat klinkt misschien eenvoudig, maar is echt niet zo gemakkelijk. In ieder van ons zijn veel filters voordat we echt komen op het niveau waar we beginnen te doorzien wat ons echt emotionele voldoening geeft. En aan de andere kant beginnen om te begrijpen wat ons energie kost. Dat is je basis. Van hieruit kun je het zorgvuldig gaan opbouwen.

  2. Organiseer je klankbord. Maak er een vaste gewoonte van om veel feedback te vragen. En vooral: blijf dit doen als later in je loopbaan een kleine of grote baas bent. Verzamel een aantal mensen om je heen dat eerlijk en direct tegen je is.... en koester deze mensen!

  3. Investeer wat tijd om af-en-toe nieuwe inspiratie op te doen. (Her)Ontdek de richting waarin je wilt gaan met je leven en met je loopbaan. Zolang je niet goed weet waar je zelf naartoe gaat, kun je niet echt een goede keuze maken. Bereid jezelf goed voor. Want zolang je dat niet eerst zelf hebt gedaan; zullen mensen uit je omgeving allerlei voorstellen aan je gaan doen. Soms in hun eigen belang. Soms omdat ze iets op je projecteren waarin ze zelf geïnteresseerd zijn.

  4. Als je in between jobs bent, gun het jezelf dan om even echt afstand te nemen! Maak jezelf niet gek of laat je omgeving je niet gek maken. Er zijn zoveel andere dingen dat het leven te bieden heeft. Bereid jezelf eerst goed voor en wacht even voordat je begint met je contacten met headhunters.

  5. Vind een gezond evenwicht tussen 'reflectie' en 'actie'. Praat met veel mensen. Zij zullen je ideeën en kansen bieden waaraan je weer follow-up kunt geven. Het is ook een geweldige manier om je netwerk op deze manier uit te breiden. Netwerken is het beste kanaal om nieuw werk te vinden voor 45-plus executives.

  6. Zorg voor een goede financiële planning. Herzie je plan om de vijf jaar. Betrek je partner actief in het planningsproces en durf te investeren in echt onafhankelijk financieel advies. Laat financiële ruimte in je plan voor onvoorziene omstandigheden. Maar overdrijf niet. Zorg ervoor dat je niet te veel vaste kosten creëert. Als je weet dat je je kosten snel weer kunt verlagen, kun je keuzes van nog hogere kwaliteit maken.... keuzes die niet alleen worden gedreven door geld.

  7. Blijf investeren in je professionele en persoonlijke ontwikkeling. Er zijn veel interessante programma's beschikbaar in de markt. Je geeft er ook een sterk signaal mee af aan je netwerk. Waarbij je bewijst dat je doorgaat met het investeren van je eigen geld en tijd. You put the money where your mouth is. Het is een win-win situatie: het is goed voor jezelf en het is goed voor je reputatie.
Heb je een andere goede ideeën die je wilt delen met ons netwerk? We horen ze graag!

Hope this inspires.

Paul Donkers

By Paul Donkers

"my purpose is to help improve strategy execution, to create high performing teams and coach for effective business leaders"

Share this column: