Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

Mijn coachesHet werk dat ik vandaag de dag mag doen, zou ik niet hebben kunnen bereiken zonder de bijdrages van mijn formele en informele coaches. Zonder twijfel. Zij hebben me mede gevormd en ik bedank ze daarvoor. Zonder iemand tekort te willen doen heb ik er voor deze column een paar uit gehaald.

  • Voor het begin van mijn carrière moet ik Steve Harrison noemen. Ik was nog geen 30 en ik had me amper kunnen bewijzen. Ik had een goede klik met Steve. Ik had hem een keer ontmoet in Amerika. Zonder aantoonbare ervaring kreeg ik het vertrouwen van hem om de Nederlandse afdeling van het Amerikaanse Lee Hecht Harrison op te gaan zetten. Steve nam een persoonlijk risico door hun bureau Lee Hecht Harrison, met haar uitstekende reputatie, door mij en ons team te laten vertegenwoordigen in Nederland. Vanuit het 'niets' mochten we aan de slag gaan.
  • Als leidinggevende heb ik altijd bijzonder veel respect gehad voor de mensen die aan mij rapporteerden, maar toch discussies met me aan gingen. Collega's zoals Peter van Eijndhoven die in het bedrijfsbelang lastige discussies niet uit de weg gingen. Juist aan die moedige medewerkers heb veel te danken. Want het gevaar van mensen die met je mee gaan praten heb ik altijd als een bijzondere dynamiek gezien op het moment dat je een management functie bekleed.
  • Sinds bijna 10 jaar werk ik samen met mijn zakenpartner en vriend Herman van Herterijck. Ik heb zoveel van hem geleerd als het erom gaat om mijn strategisch zakelijke ervaring te integreren met het begeleiden van de persoonlijke effectiviteit van business leaders en hun directie teams. Herman is voor mij altijd een voorbeeld als het gaat om: hard on the matter, soft on the people.
  • Sinds de oprichting van tèn company werken we met ons team samen met Marshall Goldsmith voor onze executive coaching opdrachten. De manier waarop Marshall dit vakgebied dient is waardevol voor zoveel mensen. Hij heeft zo’n directe en effectieve communicatie. Hij weet exact de juiste toon te raken als hij zegt: Je bent succesvol geworden door je op deze manier te gedragen. Maar om naar het volgende niveau te gaan zul je ook na moeten denken wat je moet veranderen. Meer van hetzelfde zal je er niet brengen.
Mijn coaches hebben me veel gebracht. Zorg ervoor dat je je omringt met een kleine groep mensen die je klankbord zijn. Koester vooral de mensen die je ongevraagd advies durven te geven omdat je misschien wel een op het punt staat een verkeerde beslissing te nemen. Mensen die de moed hebben om je te corrigeren. Niet alleen voor jezelf, maar de impact van je beslissingen is nog groter naarmate je leiding geeft aan een grote organisatie. Een bijzondere verantwoordelijkheid.

Als je stappen maakt in je carrière is misschien wel het grootste gevaar dat je van steeds minder mensen nog iets aan neemt. Het getuigt juist van kracht om je van advies te kunnen laten voorzien. Het spreek voor zich dat je kritisch moet zijn wie je kiest om je door te laten adviseren. Leren ontvangen is misschien wel net zo belangrijk als geven. Zeker voor business leaders niet altijd gemakkelijk.

Als je loopbaan vordert, worden je technische skills steeds minder belangrijk en je gedrag wordt steeds belangrijker. Je coaches kunnen in dat proces formeel en informeel zijn.

Door wie laat jij je eigenlijk adviseren? Doe jezelf niet tekort en investeer in jezelf. None of us has all the answers.

Heb je zelf ervaringen met coaches die je wil delen? We horen het graag in de ruimtes hieronder.

Hope this helps.

Paul Donkers

By Paul Donkers

"my purpose is to help improve strategy execution, to create high performing teams and coach for effective business leaders"

Share this column: