Linkedin Twitter  YouTube

Hou je onderneming gezond:
wanneer vernieuw je je producten het beste?



The times they are a-changing (Bob Dylan, 1964)


Alles in onze tijd gaat snel, sneller, snelst. Dat geldt net zo goed voor onze ondernemingen. Verdienmodellen die tientallen jaren voor vaste inkomsten zorgden, zijn veranderd. En dat is nog maar het begin. Er gaat nog veel meer veranderen in de ‘Roaring Twenties’. Denk maar eens aan de impact van ontwrichtende trends zoals duurzaamheid, technologie en demografie.

 

Ondernemen is echt geen magie. Het is vooral hard werken, inspelen op de behoefte van klanten en dat heel goed uitvoeren. Maar het is ook ideeën vertalen naar nieuwe producten en diensten. Een effectief werkend bedrijf creëert zo haar innovatie pijplijn waar ze in de toekomst mee door kan.

 

Maar hoe zorg je ervoor dat je als directie dit proces goed stuurt?

  1. Door uit je eigen bubbel te komen.
  2. Door maatschappelijke trends te volgen.
  3. Door continue in beweging te blijven.

 

Sigmoid Curve

 

Een handig model dat vernieuwing mooi in beeld brengt is de Sigmoid Curve. Het laat zien hoe een nieuw product (of dienst) wordt ontwikkeld, naar de markt wordt gebracht, uiteindelijk succes heeft. Om dan uiteindelijk af te vlakken.

 

Het beste lanceert een bedrijf haar nieuwe producten rondom het 70ste of 80ste procent punt in de levenscyclus van haar eerdere producten. Je brengt dus vernieuwing het beste op het moment dat je huidige product nog volop succesvol is. Het vraagt een beetje moed (maar vooral inzicht) om daarbij desnoods je huidige product te kannibaliseren. Beter dat je het zelf doet, dan dat de concurrentie het voor je doet, toch?

 

Maar daar zit vaak de crux! Psychologisch is het niet gemakkelijk om iets nieuws te lanceren als het huidige product nog succesvol is. De directie denkt dan gemakkelijk: het gaat nu toch lekker? Waarom zouden we nu veranderen?

 

Er zijn altijd golven in de samenleving met nieuwe kansen? Hoe ziet jullie innovatie pijplijn eruit?

 

Hopelijk inspireert dit.

 

Paul Donkers

 

In onze programma’s voor strategie en strategie executie begeleiden we programma’s voor waarde creatie. Verder praten? Stuur dan een mail aan This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


By Paul Donkers

"my purpose is to help improve strategy execution, to create high performing teams and coach for effective business leaders"

Share this column: