Linkedin Twitter  YouTube

Is jouw onderneming klaar voor de digitale transitie?


Over platform ondernemingen


Bedrijven zoals Amazon.com, Apple, Facebook, en Google zijn waanzinnig gegroeid in de laatste 15 jaar. Vaak hebben deze platform bedrijven weinig eigen bezittingen. Tegelijkertijd is een aantal van hen extreem winstgevend.

Deze zomer heb ik me verdiept hoe platform bedrijven werken. In juni ging ik terug naar school en nam deel aan een opleiding in Boston die MIT Sloan rondom Platform bedrijven organiseerde.

We moeten opletten om platform bedrijven niet te verheerlijken. Er zijn heel wat platform initiatieven die totaal mislukken. Wat zijn de belangrijkste oorzaken? 

 1. Omdat de technologie toch te ingewikkeld blijkt.
 2. Een andere reden is dat investeringen vooraf behoorlijk hoog zijn. Je moet van-te-voren het hele verdienmodel bedenken. Want je kunt een platform niet stap voor stap opbouwen. Je gaat live; of niet.
 3. Tenslotte zijn er verschillende platforms die het in eerste instantie goed deden, maar die we nu bijna niet meer zien. Groupon.com bijvoorbeeld. In het begin erg populair. Maar wie maakt daar nu nog gebruik van?

Hieronder een korte samenvatting van enkele belangrijke lessen. En hoe bedrijven wel succes kunnen boeken.

 1. Platform business modellen kunnen heel snel op komen in markten die niet goed functioneren. Neem bijvoorbeeld de taxi markt, die snel werd veroverd door Uber en Lyft.
 2. Een platform is om te kunnen functioneren afhankelijk van een derde partij. Denk bijvoorbeeld aan bol.com. Ze begonnen als een eenvoudige online winkel. Nu is het steeds meer een platform waar andere ondernemingen hun eigen winkel op uit kunnen baten.
 3. Hou je kritische IT architectuur altijd in eigen beheer. Stel het ter beschikking aan derden, maar zorg er altijd voor dat je IT structuur niet té open wordt.
 4. Zogenaamde reviews van klanten zijn meestal waardeloos. Vaak volgen ze het patroon van enkele lage scores, dan een middengebied met weinig scores. Om tenslotte te eindigen met allemaal vijf sterren scores. Op Airbnb.com bijvoorbeeld heeft op dit moment voor 97% van de accommodaties een vijf sterren score. Het meeste is zwaar gemanipuleerd en niet nuttig als referentie.

Tenslotte: een paar vragen die je je moet stellen om te beslissen over je digitale strategie.

 1. Op welke manier kan een platform in onze industrie actief worden? Hoe zou zo’n platform eruit kunnen zien?
 2. Zijn er platforms met potentie waar we ons bij aan kunnen sluiten?
 3. Hebben we ideeën hoe we zelf een platform zouden kunnen creëren?
 4. Hebben we voldoende financiële middelen om een platform te lanceren? Of moeten we extra financiering organiseren?
 5. Hoe orkestreren we de expertise om een platform te ontwikkelen? Kunnen we voldoende snelheid ontwikkelen? Wat bewijst het verleden over onze daadkracht?
 6. Hoe zorgen we ervoor dat digitale expertise in ons bedrijf ook op boardniveau is verzekerd?

 

Op 19 september van 9.00-9.30 uur Nederlandse tijd organiseren we een Nederlandstalige sessie over de lessen van de platform economie. Dan gaan we hier nog wat dieper op in. Dit webinar wordt ook opgenomen, zodat je het later eventueel terug kunt luisteren. Schrijf je hier in of klik op de box hieronder. Email mag ook; via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Hopelijk inspireert dit.

 

Paul Donkers


By Paul Donkers

"my purpose is to help improve strategy execution, to create high performing teams and coach for effective business leaders"

Share this column: