Hoe ga ik van Start-up naar Scale-up?
Je hebt de slapeloze nachten van de eerste jaren van je onderneming overleefd. Je hebt bewijs geleverd voor het bestaansrecht. Nu heb je de mogelijkheid om na te denken over de tweede ondernemingsfase: die van de snelle groei. Oftewel: van start-up naar scale-up. Wat nu?Zoals Marshall Goldsmith zegt: ‘What got you here, won’t get you there’. Het gedrag waarmee je je start-up uit de grond hebt gestampt, kan weleens precies hetzelfde gedrag zijn dat nu tegen je kan gaan werken. We zijn allemaal gewoon mensen en hebben allemaal last van inertie. Waardoor we de neiging hebben om hardnekkig te blijven doen wat we hiervoor ook al deden.
Een voorbeeld. Doordat je zelf het bedrijf bent gestart weet je bijna alles van het bedrijf. Maar daardoor kun je je eigen sleutelmedewerkers in de groeifase weleens flink in de weg gaan zitten. Daardoor word je in feite zelf de grootste hindernis die groei blokkeert. In het begin was het heel effectief dat je overal bovenop zat. Nu moet je een nieuwe balans vinden tussen weten wat er speelt, en voldoende afstand bewaren. Kortom: 'What got you here, won't get you there'.
8 tips om je onderneming voor te bereiden op haar volgende fase:
- Product of dienst. Creëer een ijzersterke basis. Gebruik alle feedback van je eerste klanten om je product of dienst te verbeteren. Zorg ervoor dat je producten of diensten een uitstekende positie in de markt hebben. Uit onderzoek van StartupGenoms blijkt dat 74% van alle pogingen om op te schalen mislukt doordat er te snel werd opgeschaald. Het moet echt degelijk zijn.
- Financiën. Werk met een zorgvuldige cash flow planning die in lijn ligt met je groeiverwachtingen. Hou je kosten zo variabel als mogelijk. De meeste bedrijven overleven deze fase niet zozeer vanwege gebrek aan een budget (het Profit & Loss overzicht). Excel is namelijk geduldig. Maar simpelweg omdat de cash op is. Zorg ervoor dat er voldoende geld is om te kunnen groeien. Het laatste dat je wil is dat je dadelijk weer opnieuw wakker ligt omdat er onvoldoende groeigeld is.
- Technologie. Automatiseer zoveel als mogelijk. Het liefst direct in de cloud. Zorg ervoor dat je investeert in systemen die voor iedereen zo eenvoudig mogelijk te bedienen zijn.
- Marketing. Dit is de fase waarin je meer aan marketing moet gaan doen. Immers: als ze je niet kennen, kunnen ze zeker niks van je kopen. Je zult dus de manieren moeten vinden om te communiceren met je doelgroep. Content marketing biedt de komende jaren prima mogelijkheden.
- Expertise. Outsource wat niet tot je kerntaken behoort zoveel mogelijk. Bouw expertise stapsgewijs op naarmate je middelen het toe laten. Organiseer je zodanig dat je je zoveel mogelijk op je kerntaak kunt richten.
- Communicatie. Let op met sociale media. Sociale media geeft veel mogelijkheden. Maar is tegelijkertijd ook een risico. Als ’social’ niet goed wordt ingezet loop je het risico dat je een tegengesteld effect bereikt met sociale media.
- Leiderschap. Het opgeschaalde bedrijf draait niet alleen om jou. Zorg er bij alles wat je doet voor dat de onderneming niet om jou blijft draaien. Het is bevrijdend om uiteindelijk te ontdekken dat je onderneming na je afwezigheid van een paar weken nog steeds prima draait. Het is ook de ultieme uitgangspositie voor de onderneming om verder te kunnen groeien.
- Rekrutering. Neem alleen maar de juiste mensen aan. Dit is echt essentieel! Ben daarin streng. Laat jezelf eventueel adviseren als selecteren niet je beste vaardigheid is. Laat iemand door meerdere mensen apart interviewen**. Want alleen de beste mensen kunnen je gaan helpen in de snelle groeifase. Zoek het liefste mensen die complementair zijn aan jou. En het liefste ook nog mensen die beter zijn dan jezelf. Dan kan het pas echt snel vooruit gaan.
Zoals altijd horen we graag je eigen ervaringen.
Paul Donkers
* We werken wekelijks met ondernemers in elke fase van hun bedrijf: opbouw, snelle groei en opvolging, verkoop en afbouw. De ondernemers met wie we werken variëren met hun omzetten tussen enkele honderdduizenden euro's tot en met ondernemers met bedrijven van meer dan 1 miljard euro omzet. Onze ondernemersprogramma’s zijn toegankelijk via www.tencompany.org Of bel met een van onze consultants voor een persoonlijk gesprek.
**Assessments kunnen ook heel goed worden ingezet om het selectieproces verder te objectiveren. Wij bieden verschillende mogelijkheden aan. Voor meer informatie hierover klik hier.