Linkedin Twitter  YouTube

Wiel van verandering

Er is geen moeilijker taak voor volwassenen dan het veranderen van ons gedrag.

Voor velen van ons is verandering is onmogelijk omdat we veel te optimistisch zijn en omdat we waanvoorstellingen hebben. Daardoor proberen we om alles in één keer te veranderen. We maken onszelf gek met 'de nieuwe ik', en als het dan niet zo snel gaat als dat we graag zouden willen, of mensen in onze omgeving zien de verandering niet snel genoeg, dan geven we weer op.

Teleurgesteld door ons eigen falen, is het nog moeilijker om ons weer te committeren aan verandering. Dus, worden we maar genieën in het vinden van allerlei redenen om ten koste van bijna alles verandering te voorkomen. We maken excuses. We rationaliseren. We koesteren overtuigingen die leiden tot allerlei ontkenningen. En uiteindelijk veranderen we niets. We worden daardoor nooit de persoon die we wilden worden.

Sinds vele jaren gebruik ik 'het wiel van verandering' om cliënten te helpen om te beslissen wat te veranderen en waar ze hun inspanningen in kunnen zetten. Ik heb teams, organisaties, vrienden en collega's meegenomen door dit proces. Ik gebruik het ook voor mezelf. Het is een van de meest handige hulpmiddelen voor gedragsverandering die ik ooit heb gevonden.

Het wiel van verandering illustreert de uitwisseling van twee dimensies die we moeten uitzoeken.De positieve naar de negatieve as volgt de elementen die ons vooruit helpen of die ons tegen houden. De as houden/veranderen volgt de elementen waaraan we vast willen houden, en wat we willen veranderen.

Hier volgt een korte beschrijving van elk van deze opties.
  1. Creëren vertegenwoordigt de positieve zaken die we willen creëren in de toekomst. Creëren is de meest sexy kant van gedragsverandering. Wanneer we erover denken om onszelf beter te gaan gedragen, zien we dat eerder als een spannend proces van zelf-ontwikkeling. We creëren een 'nieuwe ikke'. Dat is aantrekkelijk en verleidelijk. We kunnen ervoor kiezen wie we willen zijn. De uitdaging is om dit te doen door middel van een keuze. Creëren we onszelf, of verspillen we die kans en worden we gecreëerd door onze omgeving?

  2. Behouden vertegenwoordigt de positieve elementen die we ook in de toekomst graag willen behouden. Dat klinkt misschien eenvoudig en voor de hand liggend, maar het is een echte keuze. Het vereist soul-searching om erachter te komen wat goed voor ons is. En de discipline om af te zien van iets dat misschien nieuw en blinkend is, maar niet noodzakelijkerwijs beter voor ons. We zijn ons vaak onvoldoende bewust van wat het echt betekent om iets te behouden.

  3. Het verwijderen vertegenwoordigt de negatieve elementen die we willen elimineren in de toekomst. Het verwijderen heeft de meest bevrijdende, therapeutische werking. Maar we doen het met tegenzin. Net als bij het opruimen van de garage. We weten van-te-voren niet of we er geen spijt van gaan krijgen dat we het niet meer hebben. Misschien zullen we het in de toekomst nog eens nodig hebben? Misschien is het wel het geheim van ons succes? Misschien vinden we het stiekem wel te leuk?

  4. Accepteren vertegenwoordigt de negatieve elementen die we nodig hebben om te leren accepteren. De meesten van ons hebben de neiging zich gemakkelijker aan de andere drie elementen van het wiel te committeren. Echt aanvaarden is vaak het aller moeilijkst. Acceptatie is een vreemde eend in de bijt in het proces van verandering. Omdat het voelt als een nederlaag. Acceptatie is ongelooflijk waardevol als we niet de macht hebben om een ​​verschil te maken. Proberen te veranderen wat we niet kunnen veranderen, brengt ons meest ineffectieve gedrag naar de oppervlakte en kost zo ontzettend veel energie.
Dit zijn de keuzes. Sommigen zijn meer dynamisch, sexier, en sommigen zijn leuker dan anderen. Maar ze zijn allemaal even belangrijk. Drie van hen zijn veel moeilijker dan we misschien in eerste instantie denken.

Dat is de eenvoudige schoonheid van het wiel. Wanneer we onszelf uitdagen om er echt achter te komen wat we kunnen veranderen en wat niet, wat we willen kwijtraken en wat we willen behouden, worden we verrast door de gedurfde eenvoud van onze antwoorden. Daardoor kunnen we echte stappen te zetten op weg naar de persoon we echt willen zijn.

Dr. Marshall Goldsmith

Sinds onze start van tèn company begin 2009 werken we wereldwijd intensief samen met Dr. Marshall Goldsmith en zijn netwerk. Door toepassing van zijn methode helpen we onze cliënten om nog succesvoller te worden: voor de organisaties die ze leiden, voor hun teams en voor henzelf. Voor meer informatie over onze programma's die zijn gebaseerd op de methode van Goldmith klikt u hier.

Het nieuwste boek van Marshall heet Triggers en is in het Engels te verkrijgen: bijvoorbeeld via onze client www.bol.com.