Linkedin Twitter  YouTube

De beste  supply chain  ter wereld



Stel je voor. Er ​bestaat​ een organisatie die ​met 5000 mensen ​elke dag 130.000 lunches aflevert. ​Maar de meeste van hen kunnen niet lezen of schrijven. De organisatie werkt zonder computer​s. ​D​eze organisatie werkt op ​duurzame ​wijze. Toch is deze eenvoudige, maar uiterst effectieve organisatie in staat om 99.9999% van alle bestellingen foutloos af te leveren. Dat is een foutmarge van 1 op een miljoen!

Maak kennis met een van de beste supply chains ter wereld.

Enige tijd geleden had ik het ​privilege om een paar dagen te mogen werken in de wereldstad waar deze organisatie actief is: Mumbai​​, het vroegere Bombay. ​Het economische powerhouse van India. ​Een van de megacities ​van deze wereld ​met meer dan 18 miljoen inwoners​.

Met een van de meest chaotische verkeerssystemen die ik ooit in mijn leven ​heb gezien. Dit is de plek waar 5000 dabbawalas zes dagen per week bij de mensen thuis ​hun ​lunches komen ophalen. Om ze vervolgens ​vrijwel ​foutloos bij de juiste persoon, man of zoon, op ​hun werkplek af te leveren. De dabbawalas gebruiken handkarren en fietsen in combinatie met het uitgebreide treinsysteem van Mumbai voor het transport.

De low tech bezorging van lunch boxes ​gaat eigenlijk altijd door. Of er nu overstromingen, moessons, oorlogen of terroristische aanslagen zijn. Het systeem is inmiddels meer dan 100 jaar oud, en functioneert nog bijna hetzelfde als in de beginjaren.

Professor Thomke, verbonden aan Harvard​ University, ​bestudeerde de​ze​ organisatie en ontdekte vier pijlers die tot het succes leiden: organisatie, management, proces en cultuur.
  1. De dabbawalas werken in kleine groepjes van zo’n 25 mensen. Dit blijkt ​een ideale groeps grootte. Elke dabbawala is een zelfstandige ondernemer. Hij onderhandelt zelf met zijn opdrachtgever over de prijs. Het is een zeer platte organisatie, met nauwelijks hiërarchie.
  2. Elke groep werkt met buffers om tegenvallers eenvoudig op te kunnen vangen. Ze houden altijd enkele mensen apart om ​bij te springen. Doordat elke dabbawala breed inzetbaar is, vormt dit geen enkel probleem.
  3. Elke lunchdoos heeft een standaard afmeting. Omdat er met zo weinig mogelijk variatie wordt gewerkt, blijft het aantal fouten extreem laag. Bovendien zorgt een eenvoudig coderingssysteem ervoor dat de dabbawalas exact weten waar ze hun lunchbox moeten leveren.
  4. Cultuur. Beslissingen over het aannemen van nieuwe dabbawalas, worden ​door de groep genomen. Er is geen baas. Interessant hier is om de vergelijking te maken met de uitgewerkte filosofieën van Ricardo Semler, de Braziliaanse serie-ondernemer, die min of meer op dezelfde manier werkt. Ze werken in een hecht team. Omdat mensen vaak hun hele leven met elkaar werken, hebben de dabbawalas een diepe emotionele verbondenheid met elkaar.
Er zijn veel lessen te trekken uit de het systeem van de dabbawalas. Maar een van belangrijkste lessen is voor mij toch dat het bewijs wordt geleverd dat, om een duurzame topprestatie te leveren, het niet perse nodig is om alleen maar dure mensen in je organisatie te ​hebben. Door een effectief systeem te bouwen, kan de organisatie ook een ​topprestatie leveren. Waarbij de leiders van de organisatie voor alle aspecten aandacht moeten houden, inclusief het culturele aspect.

De dabbawalas geven ons food for thought over de manier waarop we onze ondernemingen inrichten. Soms is het slimmer om terug naar de basics te gaan.​

Klik hier om een engelstalige video van 4 minuten te zien over de dabbawalas.
​Netflix heeft een geromantiseerde film over de dabawalla's online beschikbaar: The Lunchbox

​Hope this inspires​ en prettig nieuwjaar!

Paul​ Donkers​

By Paul Donkers

"my purpose is to help improve strategy execution, to create high performing teams and coach for effective business leaders"

Share this column: